کرمانشاهان کهن ترین شهر ایران
کرمانشاه شهر خلاق خوراک در جهان
کرمانشاه شهر خلاق خوراک در جهان شد و به عنوان تنها شهر ایران در بین 49 شهر از سراسر جهان با عنوان شهر خلاق خوراک قرار گرفت
Kermanshah has been recognized as he 37th creative city of gastronomy by UNESCO
پروژه معرفی شهرهای خلاق جهان Creative City(UCCN) از سوی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد معروف به یونسکو UNESCO در سال 2004 راه اندازی کرد.
هدف این شبکه تقویت همکاری های بین المللی متقابل بین شهرهای عضو به منظور سرمایه گذاری در خلاقیت به عنوان محرک توسعه پایدار شهری و نشاط فرهنگی است.
موضوعات مورد ارزیابی در معرفی شهرهای خلاق جهان عبارتند از :
دفتر یونسکو در پاریس در 19 آبان ماه 1400 ، 49 شهر جهان را به عنوان شهر خلاق خوراک انتخاب کرد که کرمانشاهان هم به عنوان تنها شهر ایران در این لیست قرار دارد.
استان کرمانشاهان با حدود هشتاد نوع غذا و خوراک، یازده نوع نان، بیست نوع شیرینی و میان وعدههای مختص خود ظرفیت بسیار بالایی در حوزه خوراک دارد.
این استان ، بهواسطه داشتن آبو هوای چهارفصل، فرهنگ، آداب و رسوم و اقوام مختلف بهعنوان «ایران کوچک» شناخته میشود.
در سفر به خطه کرماشا ، علاوه بر آثار تاریخی شگفتانگیز باقیمانده از دوران کهن و طبیعت بکر و چشمنوازش، در ارائه غذا و خوراک های اصیل محلی هم تنوع گسترده دارد
خوراکی هایی مانند «روغن کرماشانی»، «نان برنجی»، «کاک»، «خورشت خلال» و «دنده کباب» از جمله معروفترین خوراکی های کرمانشاه است.
مهمترین خوراک و غذاهای اصیل کرمانشاه شهر خلاق خوراک در جهان
- خورش خلال کرماشانی
- دنده کباب
- چلوگوشت
- آبگوشت باغی
- آبگوشت کرماشانی
- آبگوشت غوره و گوجه فرنگی
- خورش کنگر
- خورش سیب و آلبالو
- خورش ونوشک با مرغ (خورش پسته کوهی)
- خورش ونوشک با گوشت
- ونوشک پلو
- والک پلو (والک ، کول = سیر کوهی یا تره کوهی)
- سیب پلو
- رشته پلو کرماشانی
- جرگ و بز
- سورانه، بورانی پرخاصیت
- کوکوی پاغازه، محبوب ترین غذای گیاهی بهاری
- بورانی پاغازه
- هلو کباب کوفته کرماشانی
- کوفته ریزه
- کوفته شیرین
- کوفته شامی
- خوراک کدو حلوایی
- دست پیچ کرماشانی
- شلمین یا شلم آشی
- آش بلغور
- آش دوغ
- آش ترخینه
- آش ترخینه با ماش
- آش هوروش
- آش سورانه
- آش کشک و بادمجان
- آش عباسعلی
- چنگال کرماشانی
- نان کلانه کرماشانی
- نان برساق (نان روغنی)
- شیرینی بژی
- نان برنجی
- نان شکری
- نان خرمایی
- کاک
- شیراز (از دوغ)
- روغن کرماشانی
کرماشا اولین شهر ایران است که مطالعات برندینگ شهری آن در سالهای ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ توسط مدرسه سرمایه گذاری شهری ندیم به همت شهردار فرهیخته اش مهندس آرش رضایی به انجام رسید.
گرچه زلزله سرپل ذهاب و تغییرات مدیریتی ، چند سال این اقدامات را به تعویق انداخت اما نهایتا، امسال مرحله تجاری سازی برندینگ شهری، با ثبت بین المللی این شهر در یونسکو بعنوان شهر خلاق خوراک و غذا و عضویت در شبکه شهرهای خلاق جهان آغاز گردید .
مرحله تجاری سازی برندینگ شهری این پروژه حدود دوسال بطول خواهد انجامید سپس از محل ثروت آفرینی و درآمدهای پایدارش ، هم شهرداری ، هم شهر و هم مردمانش بهره مند خواهند شد .
روغن کرمانشاهی مهمترین خوراک کرمانشاه شهر خلاق خوراک در جهان
به دلیل آب و هوا، مراتع سرسبز و شرایط خاص منطقه کرمانشا، روغن حیوانی یا روغن کرمانشاهی ، بسیار مرغوب و معروف شده است.
یکی از عوامل موثر در عطر و طعم مخصوص روغن کرمانشاهی عمدتا ناشی از چرای گوسفندان از مراتع زاگرس و گیاهان و گل های خاص و خوشبو و طعم در این منطقه است.
روغن کرمانشاهی از شیر گاو و گوسفند به دست میآید و به عنوان بهترین نوع روغن زرد در ایران شهرت پیدا کرده و یکبار در میانه فصل بهار و یکبار در اواسط فصل پاییز توسط دامداران تولید میشود.
روغنی که در فصل بهار تهیه شده به دلیل اینکه دام از مراتع سرسبز بهاری تغذیه کرده است، طعم و عطر بهتری دارد.
روغن حیوانی از کره گاو یا گوسفند بدست می آید. به این صورت که از شیر گاو یا گوسفند کره گرفته میشود و از کره نیز روغن حیوانی.
در روش سنتی تولید روغن حیوانی ابتدا شیر را در مشک ریخته و آنقدر تکان میدهند که گلوله های کره از آن جدا میشود. سپس کره را بر روی حرارت گذاشته تا آب آن گرفته شود. در نهایت چکیده این کره را گرفته و پس از سرد شدن تبدیل به روغن حیوانی میشود.
نان برنجی مهمترین شیرینی کرماشان
نان برنجی نام یک نوع شیرینی محلی سوغات شهر است.
در تهیه این شیرینی که شهرت خاصی در میان ایرانگردان و ایرانیان دارد از آرد برنج، آرد گندم، پودر شکر، روغن جامد، تخم مرغ، گلاب و روغن کرماشاهی استفاده میشود.
نان برنجی انواع گوناگونی نیز دارد که از آن میان میتوان به نان برنجی ساده با روغن کرمانشاهی و نان برنجی زعفرانی اشاره کرد.
نان برنجی، اصلیترین سوغات کرمانشاهیان و بهترین نان برنجی کرمانشاهی با روغن فرد اعلای حیوانی تهیه میشود، در هفتمین اجلاس سراسری شورای سیاستگذاری ثبت آثار معنوی کشور که در شهر شاهرود برگزار شد، به ثبت ملی رسید